bilim-iletisim-ofisimiz-bilim-kafe-etkinligi-duzenledi

81 ilde olduğu gibi Üniversitemiz ev sahipliğinde de YÖK işbirliğiyle Bilim Kafe etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Osmanlı'daki gelir dağılımı hakkında bilgiler verildi. Katılımcılar, bilimin halkla buluşmasının önemine değindiler.

Bilim İletişim Ofisleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikler bilimsel bilgiyi topluma aktarmayı ve toplumun bilim ile yakınlaşmasını hedefliyor. Bu doğrultuda Şırnak Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi bünyesinde gerçekleştirilen Bilim Kafe Etkinliği Kartal Park Otelde gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bilim İletişim Ofis Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Leyla Uçar, Yüksek Öğretim Kurulu koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerin,  katılımcı sayısı ve coğrafi kapsayıcılığı açısından dünyanın en büyük Bilim Kafesi niteliğinde olduğuna dikkati çekti. 

Üniversitemiz İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hüseyni, programda katılımcılara, Osmanlı Devleti’nde gelir dağılımını anlattı.

Bu etkinlikte gelir dağılımı ve ülke ekonomisinin önemine değindiklerini ifade eden Hüseyni, ülkeler arasındaki gelir farklılıklarının tarihsel süreçte nasıl bir seyir izlediğini izah ederek, ülke içinde de gelir dağılımında adalet sağlamanın önemine dikkati çekti. Tarihsel süreçte İngiltere, Fransa ve Osmanlı Devletinde uygulanan politikaları karşılaştırmalı bir şekilde analiz ederek gelir dağılımı üzerindeki etkisini de açıklayan Doç. Dr. Hüseyni, aynı zamanda günümüz dünyasında uygulanan ekonomi politikalarının, ülkelerin sahip olduğu değerlerden kopuk olduğunu ve üretim ile kar artışı için her şeyi mübah görme anlayışının firmalarda yaygınlaştığını belirtti. Günümüz ekonomi sisteminde, emeğin, toprağın hatta kültür, sanat ve bilginin metaya dönüştüğünü ekonominin topluma değil toplumun ekonomiye tabi olmaya başladığını ifade eden Hüseyni,  ticarette ahlak unsurunun daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, oluşan zenginliğin dağılımını, bireyi, doğayı, hayvanları öncelemeyen bir büyümenin sürdürülebilir olmayacağını belirtti. 

Doç. Dr. Hüseyni, şunları kaydetti: "Bu programın farklı ve güzel olduğunu söyleyebilirim. Sınıfta ders anlatmak ya da herhangi bir bilimsel toplantıda, sempozyumda, panelde konuşmacı olmanın verdiği bir haz var ama diğer tarafta toplumda insanlarla oturup bir sohbet ortamında bilim konuşmanın çok önemli bir husus olduğunu söyleyebilirim."

Etkinliğe katılan Leyla Ediş de bilimin toplumlar arasında aktarılan, uzun süreli, sürdürülebilir ve değişime her zaman açık olan bir kavram olduğunu belirtti.

Ediş, "Bilim kendiliğinden toplumlara akmaz. Bu akış bilim insanları, üniversiteler ya da politik vizyonlar aracılığıyla toplumlara iletilir. Bizi bilimle buluşturan, bilimin toplumla buluşmasını sağlayan YÖK ve Şırnak Üniversitesine teşekkür ediyorum. Değerli akademisyenleri dinlemek hem çok verimli oldu hem de bizi mutlu etti." dedi.

Bilim Kafe Etkinliğine akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

2.07.2025 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü


Web sayfalarımızda yer alan tüm bilgi, doküman, fotoğraf, video, görüntü, metin vb. tüm içerikler, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi durumda: 5846 sayılı yasa kapsamında hukuki ve cezai işlem yapılır. Şırnak Üniversitesi’nin tüm hakları saklıdır.