ayep-programi

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ

SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

AKADEMİSYEN YETİŞTİRME PROGRAMI (AYEP)

Şırnak Üniversitesinde lisans eğitimine devam eden öğrencilere akademik eğitim ve danışmanlık veren bir programdır.

AYEP Amacı: Şırnak Üniversitesi lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine devam edip akademisyen olmak isteyen öğrencilere “Akademisyen Yetiştirme Eğitim Programı” (AYEP) kapsamında çeşitli eğitimler vermek, bilgilendirme ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak, düşünme, araştırma, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek ve onların disiplinler arası bir yaklaşımla kendi alanlarında nitelikli birer araştırmacı olarak yetişmelerini sağlamaktır. AYEP programı kişisel gelişim amaçlı olup kesinlikle iş garantisi veya unvan sağlamaz.

AYEP’in hedefleri:

· Yabancı dil (İngilizce, Arapça vb.) yetkinliğini geliştirme.

· Metodolojik yetkinlikleri, disiplinler arası düşünebilme kabiliyetini geliştirme, alanlarıyla ilgili ihtisaslaşmayı geliştirme, alanlarıyla ilgili literatüre ve klasiklere hâkimiyet.

· Metin üretimi ve akademik yazım becerilerini geliştirme.

· Kültür, Sanat ve Doğa Sporları konusunda beceri kazandırma.

· Erasmus ve Yurtdışı Proje Yeterliği kazandırma.

Programın İçeriği

· AYEP programı, tüm bölümlere açık olmakla birlikte felsefe, tarih, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, siyaset bilimi, İslami ilimler, ziraat, mühendislikler, resim, müzik ve diğer uygulamalı alanlara yoğunlaşmaktadır.

· AYEP bir yıllık bir program olup bahar ve güz dönemlerinden oluşmaktadır.

· AYEP, programa kabul edilen öğrencileri iki yabancı dilde ve kendi alanlarında desteklenmesine yöneliktir.

· Dil öğretimi dışındaki toplantılar; seminerler, metin okumaları ve atölye çalışmaları ve sempozyum şeklindedir.

· AYEP programı etkinlik öncesinde, esnasında ve sonrasında okuma ve yazma yükümlülüklerini içermektedir. Programa devam eden katılımcıların bu yükümlülükleri yerine getirmesi zorunludur.

 

AYEP Eğitim Materyali

Derslerle ilgili dokümanlar her dersin eğitmeni tarafından derslerin ilk haftası program ile birlikte ilan edilecektir. Dokümanlar; kitap, makale ve ders notu şeklinde olup öğrencilerin kendileri temin edeceklerdir.

AYEP Başvurusu

Başvurular sadece online alınmaktadır. Önbaşvuru yapmak için TIKLAYINIZ.


Öğrenci Kabulünde Ölçme Ve Değerlendirme

§     1.Sınıfı geçmiş ve 100’lük sisteme göre genel not ortalaması 70 ve üstü olması (dörtlük sisteme göre 2,72 olması), (1.sınıfta olmakla birlikte derslerinde başarı gösteren öğrenciler fakülte birim koordinatörleri tarafından bilim sınavına davet edilebilirler.) Not dökümünü gösterir belge kesin kayıt esnasında alınacaktır.

§     Bilim sınavına katılan öğrenciler arasından programa kabul edilecek öğrencilerin seçilmesinde mülakat sınavı notu geçerli olacaktır. Bilim sınavında ölçülecek değişkenler öğrencilerin genel yetenek düzeyi ve akademik ilgi düzeyi olacaktır.

§     Sözlü sınavda öğrencilerin sorulanı kavrama düzeyi, argüman geliştirme ve tartışma, tutarlılık, dil kullanım yetkinliği ve programa uygunluk düzeyi değerlendirilecektir. (Puanlama kriteri; bilim sınavı %50 +mülakat sınavı %50). Genel puan ortalaması esas alınarak sıralama yapılacaktır ve 50 öğrenci alınacaktır.

 

AYEP Çıktıları

Yıllık her programın sonunda düzenlenen uluslararası öğrenci sempozyumla öğrencilerin danışmanlarıyla birlikte hazırladıkları çalışmalarını sunarlar,

Katılımcılar 1 yıllık eğitimi süresince sertifika alabilmeleri için yıl sonunda uygulamalı ve teorik olmak üzere 2 aşamalı sınav uygulanacaktır. İlk aşamada belirli bir konuda hazırlanmış akademik çıktılar değerlendirilecek olup 2. Aşamada bilim sınavı yapılacaktır. Sınav sonunda toplam 70 puan üzerinde alan öğrencilere sertifika, diğerlerine ise katılım belgesi verilecektir.

 

AYEP Programına Devam

AYEP’e kabul edilen öğrenciler için devam zorunludur. Dönem boyunca mazeretsiz programın % 20’sine katılmayan adayın programla ilişkisi kesilir. Ayrıca fakülte koordinatörlerinin ve danışmanların hakkında olumlu kanaat bildirmedikleri öğrencilerin de programla ilişiği kesilir.

 

AYEP Takvimi

Önbaşvuruların alınması: 13.12.2023-25.12.2023

Önbaşvuru listesi ilanı: 26.12.2023

Bilim Sınavının yapılması: 03.01.2023

Bilim Sınavı sonuçlarının ilanı: 05.01.2024

Sözlü mülakatın yapılması: 08.01.2024-12.01.2024

Kesin sonuçların ilanı: 15.01.2024

13.12.2023 |  Sürekli Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi